Vandring i Norge

På vandring i Norge med bussresa från Stockholm central. Med Rosabussarna bar det av mot Norge för vandringstur till Gaustatoppen, Predikstolen, Kjeragbolten, Geopark och lite sevärdheter längs med vägen. Vi åkte genom vackra landskap, hisnande serpentinvägar och storslagna utsikter. Bussen rattades vant genom de snirkliga vägarna nedför bergen. Övernattningarna skedde på bussen mellan vandringsturerna.

Vandring i Norge

Mot Gaustatoppen

Gaustatoppen är Telemarks högsta punkt med 1883 meter över havet. Vandringen är 8,6 km fram och tillbaks från parkeringen. Vid klart väder ska det vara en fantastisk utsikt över södra Norge. Vill man inte vandra upp till toppen kan man ta linbanan upp och äta våfflor i turithyttan på toppen.

Gaustatoppen i Norge
Gaustatoppen 1883 meter över havet
Utsikt från Gaustatoppen
Utsikt från Gaustatoppen
Utsikt från Gaustatoppen i Norge
När det spricker upp i dimman skymtar den vida utsikten från Gaustatoppen fram
Sherpas stentrappor på Gaustatoppen.
Sherpas stentrappor på Gaustatoppen
Dimma på Gaustatoppen i Norge
Dimma på Gaustatoppen

Efter Gaustatoppen fortsätter bussen vidare mot nästa vandring i Norge. Ett färdstopp vid en vacker badsjö blir ett uppskattat inslag i bussfärden, som går vidare mot Kjerag och Lysebotn Camping.

Paus under bussfärden mellan vandringsmålen i Norge
Paus vid en vacker sjö under bussturen till nästa vandring. Höga klippor och blankt vatten.
Paus under bussturen vid vacker badsjö
Badsjö vid vägen
Landsvägen går genom Norges bergslandskap.
På väg genom det Norska landskapet

Kjerag

Nu är det dags för Kjerag och turistattraktionen Kjeragbolten. De branta hällarna på berget är delvis försedda med kedjor för att man ska kunna dra sig uppför, och hasa nedför klipporna. Berget toppar 1084 meter över havet och Lysefjorden nedanför. Vandringen har en höjdökning på 800 meter och är totalt 11 km.

Branta hällar på väg upp mot Kjerag.
Branta hällar på väg upp mot Kjerag
På vandring i Norge över Kjerag
Kjerag uppe på platån
Kjeragbolten i Norge
Kjeragbolten

Kjeragbolten

Bolten har fastnat mellan två klippväggar och långt nedanför syns fjorden. Klippväggen faller rakt ned 984 meter. Våghalsiga personer kliver ut på stenbumlingen för att fota sig och föreviga sig själva stående nästan 1 km fritt uppe i luften. Kön ringlar lång mellan varven för ett spektakulärt porträtt.

Kjerag i Norge
Kjeragplatån
Höga klippväggar på Kjerag
Skyhöga klippväggar på Kjerag
Kjerag i Norge och utsikt över topparna
Kjerag och utsikt över topparna
Höga berg och djupa dalar
Dalgången långt nere vid bergets fot

Lysebotn camping

På natten sover vi under det gula kapellet på taket. Via stegen tar man sig upp på busstaket där madrasser och sovsäckar ligger på rad. ”Taklaget” sätter upp stommen och drar på kapellet inför natten när bussen anlänt till destinationen.

Här har vi kommit till campingplatsen där vi ska stanna för natten.

Rosabussarnas vandringsresa till Norge.
Rosabussen
Lysebotn camping
Den lilla älven vid Lysebotn camping
Lysebotn camping i Noge
De höga bergen klädda i dimslöjor
Lysebotn camping i Norge
Campingen invid Lysefjorden

Preikestolen

Det populära turistmålet Preikestolen i Ryfylke är en fjällplatå 604 meter över havet, vid Lysefjordens nordsida. Vandringen är 8 km totalt och har en stigning på 500 höjdmeter. Mängder av vandrande turister tar sig upp på berget i dimman, många för att fota sig så nära klippans kant man vågar. Dimman ligger tjock och den storslagna utsikten över Lysefjorden och de omgivande bergen ligger helt inneslutna i dimman.

Norska predikstolen i dimma
Predikstolen i dimma
Vandrare på turistmålet Predikstolen
Uppe på Predikstolen

Uppe på platån minglar horder med fotvandrande turister med sina mobiltelefoner och intar sina poser för att bli förevigade på ett foto. Längs med berget sitter många och äter sin matsäck och väntar på att dimman ska lätta. I efterhand kunde konstateras att det var ett bra val för de som väntade.

Turister på predikstolen
Turister på predikstolen
Vandring ned från predikstolen i dimma
På vandring ned från predikstolen

Geopark

UNESCO Global Geoparks är ett internationellt nätverk av geologiska besöksmål. Norge har ett flertal Magma Geoparks med speciella landskap och bergarter.

Geopark i Norge vid Trollpikken
Geopark
Geopark i Norge vid Trollpikken
Geopark
Vild orkidé i Norge
Vild orkidé
Husena under Helleren i Norge
Husena under Helleren vid Jössingfjord

Husen under Helleren

De två husen är ett kulturminne från 1800 talet och är byggda under den stora klippans överhäng där de är skyddade. Det är sannolikt att det funnits fasta bosättningar här sedan 1500, men idag är det endast dessa husen som står kvar. Berget är känt för sin speciella bergart och räknas som en av Norges Geoparks.

Vandringarna i Norge börjar närma sig sitt slut

Resan genom södra Norge börjar närma sig sitt slut, och rundas av med ett dopp i det salta havet innan vi så småningom börjar rulla hemåt igen med minnen av fina toppar och vacker natur. En del dimma får man räkna med i bergen och det är inte alltid klart och fint väder.