Vandring genom Höga Kusten

Vandring genom Höga Kusten med start vid Hornöberget och slutmål i Örnsköldsvik. Många vandrar också omvänt med start i Örnsköldsvik, där det finns både tågstation och bussar.

Jag började min vandring tidigt i Juni, och det var redan då en hel del andra vandrare på väg längs med Högakustenleden åt ena eller andra hållet. Men jag var också stundtals helt ensam under långa perioder och delar av dagsetapper.

Den ca 13 mil långa leden är uppmärkt med markeringar längs med hela sträckan, och det finns möjlighet till både boende och tältplatser längs med leden. Tillgång till vatten kan vara begränsat och inte helt lätt att veta var det finns dricksvatten tillgängligt under färden. Räkna också med en chans att träna benen i den kuperade terrängen.

Höga Kustenbron över Ångermanälven.
Höga Kustenbron över Ångermansälven

Vandring genom Höga Kusten

Min vandring genom Höga Kusten startarde vid Hornöberget, inte långt från Höga kustenbron. Delvis går Höga Kustenleden längs med landsvägar och grusvägar, men är i övrigt en variationsrik led med fina utsikter och vacker kustlinje. Har du eget tält finns det gott om platser där du kan välja sovplats inför natten. Med eget tält är du också friare att bestämma dina egna dagsetapper. Dricksvatten finns dock inte tillgängligt överallt så det kan vara bra att ha med sig fyllda vattenflaskor i packningen om det är långt till nästa påfyllning. Speciellt om nattvilan blir i eget tält och det behövs vatten till både matlagning och dryck.

Utsikt över Höga Kusten från Kulberget.
Utsikt över Kulberget
Rullstensåsar längs med Höga Kusten.
Rullstensåsar längs med Höga Kusten
Grönviksfjärden vid Höga Kusten.
Grönviksfjärden

Vacker vandring längs med Grönviksfjärden

Höga kustenleden går en sträcka längs med Grönviksfjärden och passerar fina rullstensåsar, sand och strand. Det finns också en del vindskydd och iordningställda grillplatser som kan nyttjas.

Grönviksfjärden
Grönviksfjärden
Gaviken vid Höga Kusten
Gavviken

Fint och lummigt på vandring genom Höga Kusten

Håll utkik efter vattenkranen utanför Gavikstorpets bed and breakfast. Jag höll på att missa den eftersom jag inte hade koll. En trevlig vandrare (som hade bättre koll) gjorde ett vattenstopp vid kranen, och jag fick upp ögonen för påfyllning av vattenförrådet.

Nordingrå Höga Kusten
Nordingrå

Vandra genom fina Nordingrå

Leden genom Nordingrå går mestadels på lättvandrad grusväg, genom fin kulturbygd med öppet landskap. Än en gång stötte jag på den andre vandraren som hittat vattenkran vid Nordingrå konstby vilket gav mig tillfälle att fylla på vattenförrådet igen.

Vindskydd på Körningsberget i Nordingrå.
Vindskydd på Körningsberget

Annorlunda vindskydd på Körningsberget

Vindskyddet uppe på Körningsberget är definitivt speciellt. Vid vindskyddet finns grillplats och sittbänkar, och en storslagen utsikt. Väl värt ett besök.

Här gjorde jag ett pinsamt misstag som blev riktigt förvirrande. Då jag gått ned för hela Körningsberget tappade jag riktningen efter att ha vikt av ut på en udde med rastplats. När jag upptäckt att leden inte fortsatte från udden, blev jag vilsen på riktningen och gick tillbaks upp för hela berget samma väg jag kommit från, och såg vindskyddet en gång till. Det blev en riktig minnesbeta, men bara att ta nya tag.

Utsikt över Nordingrån från Körningsberget.
Utsikt över Nordingrå från Körningsberget
Vibyggerå gamla kyrka.
Vibyggerå gamla kyrka från slutet av 1200 talet. Här predikade Petrus Laestadius.

Vibyggerå gamla kyrka vid Höga Kusten leden

Vid Vibyggerå gamla kyrka vilar kyrkoherde Petrus Laestadius. På minnesstenen utanför kyrkan kan man läsa: ”Nitisk främjare af kristen tro och kultur i norrländska bygder”. Kyrkan är troligen från sent 1200 tal eller tidigt 1300 tal.

Utsikt från Skuleberget, Höga Kusten
Utsikt från Skuleberget

Vandra genom Höga Kusten upp på Skuleberget

Det finns flera olika stigar som leder upp på Skuleberget, och det är möjligt att göra en kringkrok från Höga Kustenleden och vandra upp över berget, och ned på andra sidan. Emellertid blir det då några ganska kämpiga höjdmeter att avverka med full ryggsäck. För min del valde jag att lämna ryggsäck med tält nere vid Naturum, och endast ta en liten dagstursryggsäck med mig upp på berget. Tar du den branta grottstigen upp, passerar du en grotta ungefär på halva vägen. Grottan är urholkning i berget som bildats innan landhöjningen, troligtvis genom nötning av vatten och is när havet slagit mot klippväggen. Grottan ryktas ha bebotts av Skulerövarna en gång i tiden.

Skuleberget genom tältöppningen.
Skuleberget genom tältöppningen

Tältplats vid Skuleberget

Det finns en rymlig tältplats med rastplats och toalett alldeles nedanför Skuleberget, strax efter Naturrum. En mindre avgift betalas med Swisch till angivet nummer på anslagstavlan. Dricksvatten finns att hämta på parkeringen vid Naturrum.

Slåttdalsskrevan. Höga Kunstenleden under stenen mellan bergen.
Slåttdalsskrevan

Vandring genom Skuleskogens nationalpark

Högakustenleden går genom Skuleskogens nationalpark. Den har fått en ny och säkrare dragning förbi den spektakulära Slåttdalsskrevan som klyver berget i två delar.

Slåttdalsskrevan som klyver Slåttdalsberget i två delar.
Slåttdalsskrevan

Lodräta bergsväggar i Slåttdalsskrevan

Leden genom den branta delen av skrevan är numera stängd för vandring eftersom det innebär risk för nedfallande stenar. Bergets lodräta väggar är där 40 meter djupa. Uppe på berget öppnar sig vidderna åter igen och bjuder på en storslagen utsikt över Höga Kusten och havet.

Vandring genom Höga Kusten. Utsikt från Slåttdalsberget.
Vandring genom Höga Kusten. Utsikt från Slåttdalsberget.
Tärnättvattnet i Skuleskogen, Höga Kusten.
Tärnättvattnet i Skuleskogen

Stuga vid tjärn

Vid Tärnättvattnet finns en stuga som är öppen för vandrare. Här finns även toalett, eldplats och mjuka klipphällar att vila trötta fötter på.

Beleuddens naturresarvat

Min vandring fortsätter genom Höga Kustens naturresarvat Beleudden, där stigen ringlar upp och ned genom trolska granskogar och utsikter från de högresta bergen. Flera utflykter kan göras från leden om du vill utforska Beleudden närmare.

Beleuddens naturresarvat
Beleuddens naturresarvat
Balesuddens naturresarvat.
Höga Kustenleden genom Beleusuddens naturreservat

Sandstrand i Sandlåga

Framme vid Sandlåga har naturen ännu en gång ändrat skepnad och öppnar nu upp för en långgrund och vidsträckt sandstrand. Vid stranden finns vindskydd, grillplats och toalett.

Sandlåga, Höga Kusten.
Sandlåga
Vinskydd i Sandlåga, Höga Kusten.
Vindskydd i Sandlåga

Sluttampen börjar närma sig

Eftersom jag inte ville ha alltför lång sträcka sista dagsetappen, valde jag att gå på en bit till och hade siktat in mig på att nå småtjärnarna ca milen från Örnsköldsvik. Jag hade överlag ett väldigt bra vandringsväder, men gassande sol som det var denna dag hade tagit på krafterna. Med målsiktet inställt på att komma till Örnsköldsvik och tågstationen under morgondagen, lyckades jag ändå elda på motivationen trots att det var tungt i benen.

En natts vila i den gröna stugan i skogen

I skogen på en kulle fastnade mina ögon på en liten grön stuga. Trött och varm efter dagens vandring, såg stugan ut som en lockande hägring, och jag drogs magnetiskt uppför kullen för att utforska vad det var för liten stuga.

Efter att ha utforskat stugan kunde jag konstatera att Affes stuga var öppen för vandrare på Höga Kustenleden. Så jag vände på skylten och sidan med ”upptaget” visade nu att det var här jag skulle tillbringa min sista natt på Höga Kusten. Att laga ett mål mat och lägga upp benen i sängen var just då en stor njutningsfull stund, och fylld av tacksamhet. Och det dröjde inte länge förrän jag somnade för natten. Kanske stugans lugna atmosfär hade god inverkan på mig. Inne i stugan läste jag välkomstbrevet som berättar historien bakom stugan:

Välkommen till Affes stuga!

Denna gröna lilla stuga byggdes av en man vid namn Alfred Skoglund 1979. Genom åren har stugan utnyttjats framförallt vid jakt, men också vid skogsarbete. Alfred var en trogen jägare. När han knatade iväg ut till pass var alltid väskorna fyllda till bredden, ex hade han alltid med sig Gula sidornas tjocka telefonkatalog, kanske var det den tidens ”slösurf”. För ett par år sedan ärvde Sören Johansson stugan och stugan nyttjas än i dag vid jakt och skogsvård. Då antalet vandrare har ökat markant år efter år, valde Sören att öppna upp stugan för allmänheten, inte minst för er ihärdiga vandrare.

Kämpa på!

#affesstuga

Affes stuga på Höga Kustenleden. #affesstuga
Affes stuga

Sista etappen leder mot Örnsköldsvik

Den sista etappen på Höga kustenleden går genom skogen, längs med småtjärnarna och följer sedan Hamptjärns strandkant. Enligt min karta skulle leden gått en annan väg, men de orangea markeringarna ledde mig ned mot Hamptjärn och en bekväm skoggstig längs med vattnet. Eftersom jag hade slut på vatten, var törstig och börjat känna av alla backar i benen och fötterna kunde jag inte finna några protester mot denna vilsamma sträckning. Och möjligheten att fylla på vattenflaskorna igen. Dock uppstod lite förvirring vid kartläsningen. Vid Hamptjärn finns bänkar och bord, rastplatser och möjlighet att sätta upp tält i närheten till vatten.

Småtjärnarna, Höga Kustenleden.
Småtjärnarna

Örnsköldsvik etappmål och slut på vandringen genom Höga Kusten

Efter Hörnsjöns naturresarvat är Höga Kustenleden framme vid etappmålet Örnsköldsvik. I närheten av hoppbacken ligger den inglasade järnvägsstationen och motorvägen som går under.

Landhöjning i Höga Kusten

När den tjocka inlandsisen låg tung över landet trycktes jordskorpan ned. Isen låg som tjockast över Höga Kusten och kustremsan trycktes ned runt 1000 m. När klimatet blev varmare började jordskorpan resa sig igen och den nedtryckta landmassan reste sig högt över havet. Nu räknas Höga Kusten som världens högsta kustlinje, mätt från Skulebergets topp. Och landhöjningen är helt unik, eftersom det ingen annanstans har skett en sådan landhöjning. Höga Kusten har utnämnts till värdsarv av UNESCO. Höga kusten sträcker sig över fyra kommuner: Härnösand, Kramfors, Sollefterå och Örnsköldsvik.

https://www.hogakusten.com/sv/hogakustenleden