Kliv ut ur ekorrhjulet

Kliv ut ur ekorrhjulet och stressa ned. Lämna ekorrhjulet utan att förändra hela ditt liv. Behovet av trygghet, förutsägbarhet och materiell standard gör att vi drar oss från att göra drastiska förändringar som riskerar omkullkasta vår tillvaro med helt nya förutsättningar. Samtidigt sliter vardagsstressen, med alla uppbokade ”ska, borde, måste” och man kämpar på för att få ihop det. Med andra ord är vi fångade i ett dilemma och behöver en förändring för att må bättre.

Hur ska jag ta mig ut ur ekorrhjulet?

Fångad i ett roterande ekorrhjul
Fångad i ett roterande ekorrhjul

Fångad i ett roterande ekorrhjul


Hur man ska ta sig ut ur ekorrhjulet är en fråga som många ställer sig. Ekorrhjulet används ofta som en metafor för känslan att vara fångad i ett roterande hjul av ständig strävan. Livet kan alltså på många sätt upplevas som att springa i ett hjul från morgon till kväll. Samtidigt som vi kan känna oss fångade i ekorrhjulet kan samma ekorrhjul ge oss en känsla av trygghet, förutsägbarhet och materiell standard. Och du är kanske inte beredd att göra en drastisk förändring av din livsstil för att hoppa av ekorrhjulet helt och hållet?

Stressen gör att vi tappar perspektivet

Ta en paus och zooma ut ur situationen
Ta en paus och zooma ut ur situationen

Kliv ur den snurrande tillvaron i ekorrhjulet.

När vi bara bara jobbar på och stressar från det ena till det andra är det knappt att kroppen, känslorna och de djupare behoven blir medvetna. När vår uppmärksamhet fastnar i våra tankar med fokus på den ständiga produktionen av ”doing” and ”fixing”, är det lätt att glömma bort hur vi mår och känner. Kroppen, hjärnan och nervsystemet går på högvarv och vi ser tillvaron utifrån ett stress och prestationsperspektiv. Och det kan tyckas som att det inte finns någon väg ut ur ekorrhjulet. Men stanna upp en stund och kliv ur den snurrande tillvaron. Kliv ut ur ekorrhjulet. Ta en paus.

Man blir hemmablind och ser ingen utväg.

Insikten att vara fångad i sin egen loop
Insikten att vara fångad i sin egen loop

Man kör på som man brukar

Vi kan upptäcka att livet känns som att gå i en cirkel och att vi snart är tillbaka där vi var för en stund sedan. Vi kör på som vi brukar, och gör som vi är vana. Springer runt i samma spår. Men kliv åt sidan en stund och ta en titt på var du är. Ge dig själv tid att varva ned. Lyft blicken.

Stanna upp!

Ett nästa steg kan vara att stanna upp
Ett nästa steg kan vara att stanna upp

Vi är redan här och nu där vi är

Om vi leker med tanken att spräcka problemet med hur vi ska ta oss ur ekorrhjulet. På ett sätt har vi redan brutit ekorrhjulets snurrande när vi stannar upp. Om vi exempelvis stannar till, låter den snurrande tillvaron fortsätta snurra, men slutar att springa en stund. Så är vi här och nu. Vi är där vi är.

Hitta tillbaks i kroppen. Få ned pulsen. Varva ned.

En handling som leder ut ur ekorrhjulet
En handling som leder ut ur ekorrhjulet

Motvikt och distans

Det kan vara svårt att varva ned när hela kroppens system går på högvarv. Stressen i ekorrhjulet har sitt pris. Och ibland behöver vi lite hjälp av omgivningen för att komma till ro. Naturen är en kraft som kan motverka stress och hjälpa oss hitta tillbaka i oss själva igen. Få ned pulsen. Varva ned. Få distans och nytt perspektiv. Det som söktes fanns redan där.

Checka ut och få distans. När vi varvat ned tänker vi på ett annat sätt.

Insikt och självkännedom när det slutar snurra
Insikt och självkännedom när det slutar snurra

Kliv ut ur ekorrhjulet och reflektera

När vi checkar ut och får lite distans till ekorrhjulet är det lättare att börja reflektera och se sig själv och sin tillvaro från ett annat håll. Det blir lite mer som att se helheten, istället för att vara springande mitt i. Det är lätt att tappa fotfästet när det går för fort. Och vi kanske inte ens märker hur uppslukade vi är av det snurrande ekorrhjulet och hur stressen påverkar oss. Den långvarigt höga stressnivån sliter på kroppens system och utan återhämtning riskerar hälsan att bli påverkad.

Gå ut i naturen. Sakta ned farten. Tänk på det du gör och var du är.

Måbra grejer ger motvikt till känslan av ekorrhjul
Måbra grejer ger motvikt till känslan av ekorrhjul

Andra saker kommer in

På en vandring blir prio annorlunda. Våra tankar slutar så småningom att cirkla runt ekorrhjulets ”doings” och ”fixings”. Ute på en vandring blir det andra saker som kommer in. Vardagsstressen får distans. En fot framför den andra vaggar in kroppen i en lugnare takt. Så checka ut ur ekorrhjulet en stund och njut av naturen.

Bortom ekorrhjulet finns ett äventyr.

Bryta in med andra grejer i ekorrhjulet
Bryta in med andra grejer i ekorrhjulet

Ny energi

Det finns ett äventyr bakom varje hörn, och ett nu i varje stund. En vandring i naturen kan vara ett sätt att hitta ett annat ”mindset”. Ett sätt att komma in i en lugnare känsla där ekorrhjulet börjar sakta ned eller tar en paus. Ett kliv ut ur ekorrhjulet då och då kan vara ett sätt att få mer balans i tillvaron. Och det behöver inte vara ett storslaget äventyr, utan tex ett grönområde i närheten av där du bor. Det kan finnas spännande platser att besöka alldeles runt hörnet. Där naturen kan ge återhämtning och ny energi.

Utrustning för friluftsäventyr.

Kliv ut ur ekorrhjulet
Kliv ut ur ekorrhjulet

Kliv ut ur ekorrhjulet med ett friluftsäventyr

En bra grundutrustning för friluftsäventyr behöver inte vara extremt dyr, och en del friluftsutrustning går också att hyra. Det finns ett stort utbud av friluftskläder och utrustning i olika prisklasser. Ett mer avancerat äventyr i naturen ställer högre krav på en funktionell och hållbar utrustning. Är du sugen på ett vildmarksäventyr behöver du också god planering och inhämtning av kunskap inför friluftsäventyret. Din egen fysiska kondition är förstås också viktig att ta hänsyn till, och att välja lagom nivå av svårighetsgrad. På nätet finns flera Outdoorbutiker som säljer bra utrustning och det går ofta att få guidning i att hitta rätt utrustning. Tips på vandringsleder och kartor finns till hjälp när du ska börja planera ditt äventyr i naturen. STF har tex en bra hemsida med bla tips på packlistor och goda råd.