Perito Moreno glacieren

Perito Moreno glacieren finner du i Patagonien, Argentina, provinsen Santa Cruz. Du kan nå den vackra och betagande glacieren med båt som utgår från sjön Lago Argentino i nationalparken Los Glaciares.

Los Glaciares glacierer är tillsammans de största massorna av is som finns samlade förutom Grönland och Antarktis. Glacieren Perito Moreno är lätt att ta sig till och är en 250 kvadratkilometer stor glacier. Den sträcker sig 30 km på längden.

Jag var på en rundresa i Patagonien 2019 och det här var absolut en av höjdpunkterna från den resan.

Perito Moreno - Glacieren

Isvägg tvärs över sjön

Glacierens sida mot sjön Lago Argentino sträcker sig 5 km. Isväggen är i genomsnitt 60-70 meter hög och ca 170 meter djup. En bjässe av is.

Altocumulus lenticularis

Även himlen bjöd på fröjder för ögat denna dag. De speciella mandel eller linsformade molnen ovanför glaceiren kallas ”altocumulus lenticularis” och kan uppstå när vinden blåser över bergen. Det blir lä från vinden bakom bergen och det bildas vågor i atomosfären som skapar molnformerna. De kallas även lävågsmoln.

Perito Moreno - Glacieren

Glacieren kalvar is i sjön

När glacieren växer uppstår tillslut ett smalt sund som delar sjön i två delar. Glacieren kalvar ismassorna ned i vattnet och det uppstår en naturlig damm. När glacieren möter berget på andra sidan blir trycket för högt och glacierens spets kollapsar och dammen töms. Här har precis ett stort issjok fallit ned i sjön med ett brak.

Perito Moreno - Glacieren

Skimrar vackert i ljusblått

Glacieren Perito Moreno skimrar vackert i ljusblått och isformationerna är som magnifika skulpturer. Nationalparken Los Glaciares och Perito Moreno glacieren står med på Unescos världsarvslista, och är väl värt ett besök om du är i Patagonien.

Perito Moreno - Glacieren

För mig blev den mäktiga isväggen och det gnistrande iskristallerna ett oförglömligt minne.

Perito Moreno - Glacieren
Perito Moreno - Glacieren
Perito Moreno - Glacieren
Perito Moreno - Glacieren
Perito Moreno - Glacieren

Gångbroar vid sjön

Det gick lätt att ta sig fram på gångbroarna längs med sjön, som också ledde till fina utsiktsplatser. Vill du vandra på glacieren går det att köpa glaciervandring med guide. Ljuset kan vara starkt när solen reflekteras i isen och ett par solglasögon kan behövas för att skydda ögonen.

Perito Moreno - Glacieren

Med båt kom jag relativt nära glacieren och fick samtidigt se den från olika perspektiv. Från båtdäck fick jag också bra läge att fotografera. Det finns en säkerhetsgräns för hur nära båten kan köra utan att det uppstår risker.