Fjällvandring från Grövelsjön till Tänndalen

Jag startade min fjällvandring vid Grövelsjöns fjällstation och vandrade längs markerat ledsystem genom Långfjällets och Rogens naturresarvat. Har du flera dagar avsatt för vandring på fjällen kan en avstickare till Töfsingens naturresarvat vara spännande. Tältar du kan etapperna kan delas upp i kortare sträckor. Boende kan bokas i STF fjällstugor längs med leden, men fina tältplatser finns också utmed hela sträckan.

Vida vyer mellan Grövelsjöns fjällstation och Hävlinge
Vida vyer mellan Grövelsjöns fjällstation och Hävlingen.

Fjällvandring med start från Grövelsjöns fjällstation

Bussen anlände till Grövelsjöns fjällstation vid ca 20:00. Eftersom jag tänkt sova i tält under vandringen, började jag söka efter lämplig tältplats. Det fanns tältplatser i närheten av fjällstationen, men eftersom jag var sugen på att komma iväg började jag vandra längs med leden uppför berget med Jakobshöjden längs med min vänstra sida.

Vatten och tältplats för natten

Eftersom jag ville ha tillgång till vatten för att dricka och laga mat, sökte jag efter tältplats nära ett vattendrag. Dessvärre var bäckarna uttorkade och den lilla sjön som jag hoppats skulle ge rinnande vatten, var inte en bra källa att fylla vattenflaska eller använda som vatten till frukosten. Därför vandrade jag vidare längs med leden tills jag hittade en liten sparsamt rinnande bäck där det också fanns någorlunda jämna ytor att slå upp ett tält. Vid det här laget hade det börjat skymma och det var hög tid att sätta upp tältet för nattvila.

Fjällvandring med öppna vyer

Efter första tältnatten fortsatte färden mot Hävlingen och Storrödtjärnstugan. Leden går genom ett öppet landskap omgiven av bergens siluetter. Ett och annat renpar strosar runt och ger välbehövligt sällskap. Det var ingen stor trafik av människor utmed leden, men jag mötte en och annan som kom från det motsatta hållet.

Rastplats Särsjöbäckskojan

Framme vid Särsjöbäckskojan var ett bra tillfälle för lunchpaus och nyttjande av utedasset. Vindskyddet erbjöd lä att värma lite vatten och tillaga en ”påslunch”.

Särsjöbäckskojan
Särsjöbäckskojan

Vägskäl

På väg mot Storrödtjärn finns en ledkorsning där leden går vidare mot Hävligestugan. Leden från Hävlingestugan går sedan tillbaks en bit innan den går över landbron till andra sidan. Här finns också en stig som genar förbi Hävlingestugan och direkt vidare mot Storrödtjärn. Inte helt tydligt vilken stig det är utifrån skyltningen. Efter passagen över sjön Hävlingen och Särsjön, går leden en bit genom skog och morän. Övergår efter det i kalfjäll på väg upp mot Slagusjön.

Fjällvandring genom Långfjällets naturresarvat
Fjällvandring genom Långfjällets naturresarvat

Sträckan upp mot Slagusjön bjöd på vacker utsikt och kändes ganska lättvandrad efter den lite knöliga stogssträckan.

Slagusjöns vindskydd
Slagusjöns vindskydd
Slagusjön
Slagusjön

Den sista sträckan mot Storrödtjärn går genom småstenig och vacker fjällnatur. Partier med större stenblock är relativt lätta att ta sig igenom och leden letar sig fram utan alltför stora svårigheter.

Storrödtjärnstugan
Storrödtjärnstugan
Tältning vid Storrödtjärn
Tältning vid Storrödtjärn

Natten vid Storrödtjärn

Natten kom med en stor fullmåne som lyste upp hela tältet. Den vackra månen över sjön hade blivit en vacker resebloggsbild, men kameran fick ligga kvar i tältet natten igenom tills morgonen grydde och kaffepåsen kom fram.

Morgonkaffe på gång
Morgonkaffe på gång

Fjällvandring från Storrödtjärn till Rogen

Sträckan mellan Storrödtjärn och Rogen blir mer blöt i marken och det finns möjlighet att fylla vattenflaskan innan höjdstigningen upp på Tandsjövålen.

Rogens naturresarvat
Rogens naturresarvat

Vid bron innan stigningen upp på berget är ett bra tillfälle att fylla vattenflaskor.

Leden över Tandsjövålen och turisten från Tyskland
Leden över Tandsjövålen och turisten från Tyskland
Utsikt från Tandsjövålen
Utsikt från Tandsjövålen
Tandsjövålens toppmarkering
Tandsjövålens toppmarkering
Rogen
Rogen

Vandringen från Rogen till Skedbrostugan

Leden längs med Rogen till Skedbrostugan går genom skogig sträcka som ibland kändes som en evighetsstig. Vindskyddet i Rödviken var ett fint ställe att vila eller för att ta ett bad i Rogensjön. Efter återhämtade krafter vid Rogens strand fortsatte vandringen längs med Bustvålens stora klippkropp.

Bustvålen
Bustvålen
På vandring mot Skedbrostugan
På vandring mot Skedbrostugan
Skedbrofjället och Skedbrosjön i kvällssolen
Skedbrofjället och Skedbrosjön i kvällssolen

Sista etappen mellan Skedbrostugan till Tänndalen

Sista etappen från Skedbrostugan till Tänndalen är 21 km. Det blev en tidig morgon och en lång vandringsdag. Det hade regnat och åskat under natten, så marken och skogen var riktigt blöt. Leden går genom ett vackert och stillsamt landskap med sjöar, tjärnar och myr.

Dalstenshån
Dalstenshån
Skedbrostugan-Tänndalen. Innan Broktjärnskojan och Rödfjället
Skedbrostugan-Tänndalen. Innan Broktjärnskojan och Rödfjället

Efter Broktjärnskojans vindskydd stiger leden upp på Rödfjället. Vindskyddet är fint, nybyggt och rymligt. Jag passade på att slå upp tältet för att torka upp efter nattens oväder, med förhoppning att ett lite torrare tält skulle göra en lättare ryggsäck.

Utsikt från Rödfjället
Utsikt från Rödfjället
Rödfjällsplatån ned mot Tenndalen
Rödfjällsplatån ned mot Tenndalen

Fjällvandring på Rödfjället

Efter höjden på Rödfjället och informationstavlan som riktmärke, viker leden mot Fjällnäs av. Efter det planar det ut sig, och resten av leden mot Tänndalen går genom en sluttande hög platå som övergår i bäckar och myr närmare Tänndalen.

Tänndalen

Framme vid Tänndalen blev det vandring längs med bilväg. Det finns bara en bro över ån för att komma över till Tänndalen. Nästan framme vid Tänndalen bröt ovädret ut igen och jag lyckades hitta skydd i en träkur längs med landsvägen.

Väntan på buss

Det finns bussanslutning från Tänndalen/skarvruet, ca 3 km från Tänndalen. Det är inte många bussar som går om dagen. Det går att följa landsvägen ända fram till Funäsdalen där finns restaurang, hotell och fika. Men trött efter dagens vandringsetapp behövde jag vila och slog upp mitt tält på en undanskymd plats jag hittade i närheten av ett utedass.

Åska och regn

Återigen regn och åska under natten och prognosen såg inte rolig ut under kommande dag. Med många timmars väntan framför mig i regnet på Skarvruetshållplat kände jag mig sliten och håglös. Men ibland skiner solen även i regnet, och en vänlig kvinna från orten gav mig lift till Funäsdalen. Tacksamheten var stor.

Mätt, varm och go

Den snälla kvinnan hade tipsat om Funäsdalens hotell och lunchbuffé där jag intog en drömlunch med god mat, det var varmt och torrt och snäll personal.

Till och med väntrummet på busstationen kändes välkomnande varmt och torrt efter all blöta, läckande kängor och oväder.

Det blir nya kängor nästa gång

Det blir nya kängor till nästa vandring. Helt klart.