Perito Moreno glacieren


 

glacier20%20(1%20av%201).jpg

Den ljusblå ismassan tycktes ha en hypnotisk inverkan på mig, och jag blev helt betagen av den stora reservoaren av dricksvatten som låg som en bländande blåvit kaka på sjön. Toppad med vispad äggvita. Och vacker som en jättelik kristall. 

Perito Morenoglacieren finner du i Los Glacieres nationalpark, i Argentina, och utgör tillsammans med de andra glaciererna i parken den tredje största frusna sötvattensreserven i världen, efter Antarktis och Grönlands ismassor. Glacieren är ca 250 kvadratkilometer stor, och har en längd på ca 30 kilometer.  Genomsnittlig höjd är ca 60 meter. Den är alltså ganska mäktig att stå inför. Man uppskattar att den är ungefär 18 000 år gammal. 

 

glacier19%20(1%20av%201).jpg

 

Med en cykel på ungefär vart 5 år, så uppstår ett tryck när den växande glacieren möter den motsatta sidan av berget och delar upp sjön i två delar. Trycket mot isen leder till att den kalvar, och stora stycken av is bryts av och faller ned i sjön. Vi hörde en stor smäll, och ett brak, men hann inte med att se vad som hände. En mindre ismassa hade lossnat och fallit ned i vattnet. 

Dagen till ära bjöd himlen på ett vackert skådespel, och över glacieren svävade altocumulus reticularis. Det vill säga helt coola linsformade moln, med klara avgränsningar. Du kan se dem tydligt på den sista bilden. Mot en klarblå himmel lyste molnen vackert i sina formationer, över glacieren. Hur lyckligt lottad kan man vara att få se dessa två vackra naturfenomen samtidigt? 

Kolla gärna i bildgalleriet för fler bilder på glacieren. 

glacier1%20(1%20av%201).jpg