Varje dag är ett klimatval


kla%CC%88dnypor%20(1%20av%201).jpg

Mitt personliga klimatavtryck

Vår högförbrukande livsstil är en mardröm för vår jord. Varje dag vi vaknar gör vi en mängd val som påverkar miljön och klimatutsläppen. De livsmedel som säljs i affärerna är till stor del både ohälsosamma och klimatbelastande, men de säljs för att någon köper. Prylar produceras till lågt pris och transporteras långa sträckor. En stor del av vår konsumtion är inriktad på att vi vill köpa så billigt som möjligt. Men det är inte alltid det mest klimatsmarta. Så länge vi fortsätter att konsumera utan att ta ansvar, kommer produktionen att fortsätta. 

När jag gjorde energirådgivningens test för klimatpåverkan blev mitt klimatavtryck mycket högre än jag förväntat mig, trots att jag redan gjort en hel del förändringar i min livsstil för att minska mitt personliga klimatavtryck. Samtidigt är testet inte känsligt för vilken typ av varor man konsumerar, utan baseras på hur mycket man spenderar inom olika områden. Så om jag köper närodlat, ekologiskt eller bra miljöval, ger det inte utslag i testet. 

Beräkna din klimatpåverkan

 

Elförbrukningen

kva%CC%88llspromenad%20(1%20av%201)(2).jpg
eld%20(1%20av%201).jpg

En stor del av den elkonsumtion vi förbrukar sker i våra hem. Enligt energiradgivningen.se används ungefär 75% av vår elkonsumtion till uppvärmning av bostaden och varmvatten. Hur mycket energi som går åt beror på många olika faktorer, tex husets konstruktion och när det byggdes. I ett kallare klimat blir uppvärmningskostnaden högre, men beror också på vårt beteende och hur varmt vi har i bostaden. Att sänka värmen inomhus 1 grad kan ge en energibesparing på 5%. 

Naturskyddsföreningens ”Bra miljöval” är en märkning av miljövänlig el. För att elen ska få erhålla märkningen krävs att den kommer från förnybara energikällor. Men även att elproduktionen har en så liten miljöpåverkan som möjligt. 

Bra miljöval

ljus%20(1%20av%201).jpg

Enligt naturvardsverket.se räknas vedeldning i braskamin som förnybar värmekälla, och kan därför vara ett bra alternativ om man eldar kaminen på rätt sätt. Ved beräknas ge mindre klimatpåverkande utsläpp än fossila bränslen men dessvärre orsakar vedeldningen att sot sprids i Arktisområdet och påskyndar issmältning. Om vedeldningen sker som småskalig uppvärmning, och eldas på rätt sätt med bra och effektiv utrustning kan den ändå räknas som ett klimatsmart alternativ. 

Bättre brasa

Elda rätt

Om kaminen är P-märkt har den klarat Sveriges Tekniska Forskningsinstituts krav på funktion, miljö, effektivitet och säkerhet samt krav på drift och skötselinstruktioner. Kaminer kan även vara Svanenmärkta, och har då en hög verkningsgrad, ger låga utsläpp av miljö och hälsofarliga ämnen. En Svanenmärkt kamin tillverkas även utan onödiga gifter och metaller. 

Enligt engergiradgivningen.se är verkningsgraden vid vedeldning beroende till stor del på utrustningen. Nedan presenteras ungefärliga siffror på verkningsgraden för olika värmekällor: 

 • Gammal vedpanna 40–70%
 • Ny vedpanna med ackumulatortank 80–90%
 • Öppen spis 5–15%
 • Spisinsats i öppen spis 50–70%
 • Braskamin 70–80%
 • Täljstenskamin (uppåt 2000 kg) 80–90%
 • Kakelugn, äldre 50–70%
 • Kakelugn, modern 70–90%

 

På energimyndighetens hemsida finns en hel del tips, webguider och hjälp i att ställa om till ett hållbart energisystem. Energimyndigheten testar olika solceller avseende effektivitet och kvalitet på el. Men också solcellarnas förmåga att klara svenskt klimat, hållbarheten i snö och is och växelriktarnas effektivitet. 

Enerigmyndigheten

Sopberg, plasthav och microplaster

viken%20(1%20av%201).jpg

Enligt ”miljö och utvecklingSopberget har vårt sopberg ökat sedan 1990 från 300 kilo skräp till 461 kilo per person. Den allt större avfallsmängden kan ses som ett tecken på vår ökande förbrukning. Förutom att stora mängder mat slängs i soporna, är maten ofta förpackad i olika typer av plastförpackningar. Snabbmatsmåtider som köps i engångsförpackningar bygger snabbt på soporna. Onödiga plastpåsar slängs eller tappas, och blåser runt i naturen. Plastflaskor längs med stränderna. Plastlådor, plastbestick, plastmuggar och plast, plast och plast. Men alla plastsopor syns inte. 

Förutom att haven är fulla av plast, så sprids microplasterna ut i vattendragen, när vi tvättar våra syntetkläder. Plastpartiklarna är så små att de inte fastnar i reningsverken, och åker därför vidare ut i sjö och hav. Slutligen hamnar de också i regnet och i vårt dricksvatten. Många träningskläder innehåller syntetmaterial, som tex polyester, akryl och ployamid. Men även tex fleecetröjor, skjortor och klänningar mm. 

Guppyfriend har tagit fram en tvättpåse för syntetmaterial, där plastfibrerna ska fastna i påsen för att sedan kunna slängas som sopor Guppyfriend. En annan fördel kan vara att tvättpåsen också skyddar kläderna under tvätten. 

Hudvårdsartiklar 

På hemsidan Medvetenkonsumtion har man samlat information om hur vår konsumtion påverkar miljön och klimatet. Här finns råd och tips för den medvetne konsumenten om vad vi ska se upp med i badrumsskåpet och vad som är bra att ha koll på när vi handlar. Många kosmetika och hygienprodukter innehåller ämnen som kan orsaka kontaktallergi och eksem. Parfymer, konserveringsmedel och hårfärgsämnen är vanliga orsaker till allergiska reaktioner. På hemsidan ligger en lista över hälsofarliga ämnen som ofta finns i hudvårdsartiklar. 

Parabener, polyaminopropyl biguanid, isotiazolinoner, doftämnen, ftalater, högfluorerande ämnen och microplaster är vanliga ingredienser. Ämnen som inte kan brytas ned spolas ut i sjöar och vattendrag och tas där upp av vattenlevande organismer och förstör miljön. Medveten konsumtion rekommenderar att välja produkter med få ingredienser för att undvika onödiga tillsatser. Att välja miljömärkta och helst ekologiska produkter och undvika onödiga förpackningar. 

tva%CC%8Al%20(1%20av%201).jpg

Mineralolja ingår i många hudvårdsprodukter. Eftersom den inte härsknar används den som ett emulgeringsmedel som gör att produkten får lång hållbarhet. Trots benämningen mineralolja innehåller den inga mineraler alls. Oljan framställs av petrolium även kallat råolja. Råolja används även för att framställa tex bensin, fotogen, asfalt och olja man eldar med. Framställning av mineralolja är en miljöfarlig produktion och oljan bryts inte ned i naturen. Exempel på ingredienser i hudvårdsprodukter som är mineralolja kan tex vara vaselin, paraffin, paraffinum liquidum, peterolatum, medicinsk vitolja.

Mineraloljorna har en skyddande och fuktbevarande effekt, men samtidigt kan det finnas risk att hudens egen svettavsöndring och egen fettproduktion blir störd och att man istället riskerar att bli ännu torrare och därmed skapas ett behov av att åter smörjas in. Eftersom mineralolja är billig och gör att produkterna får lång hållbarhet är efterfrågan stor. Det är också svårare att få samma jämna produktionsresultat avseende färg och doft med naturliga råvaror eftersom de kan skilja sig åt beroende på tex odlingsförhållanden. 

Naturliga vegetabiliska oljor kan framställas ur frön, frukt och nötter och om de är kallpressade innehåller de fettsyror och vitaminer som ger näring och skydd. De naturliga oljorna är inte miljöbelastande som mineraloljan, om de inte genomgått en hård raffinering vid framställningen. Men hur miljöbelastande produkten blir beror på flera faktorer. En naturlig olja bryts dock lätt ned i naturen. Eftersom hållbarheten inte blir lika lång med naturliga oljor används istället ofta kombinationer av naturliga ämnen. I vissa produkter används ändå syntetiska konserveringsmedel, men som inte har samma biverkningar som de så kallade parabenerna

För att schampo och tvål ska lösa fett och smuts används ofta tensider i produkterna. Tensider används även i tex tvättmedel och diskmedel. Dessa tensider framställs genom kemiska processer, antingen ur petrolium eller animaliska eller vegetabiliska fetter. Om tensider ska användas på huden är det viktigt att de är milda och skonsamma. I många produkter tillsätts återfettande ämnen för att huden inte ska torka ut. 

Genom att välja ekologiskt odlade och framställda produkter, baserade på vegetabiliska råvaror kan vi göra bättre miljöval. Många producenter har också börjat se över sina förpackningar och etiketter för att få en mer miljövänlig produktionskedja.

Kläder och skor

kla%CC%88der%20(1%20av%201)(2).jpg

medvetenkonsumtion.se kan du få miljösmarta tips om bland annat kläder och skor:

Garderoben

 • Minska konsumtionen av nyproducerade kläder och skor.
 • Titta efter miljö- och etiska märkningar.
 • Satsa på kvalitet och sköt om kläder och skor så att de håller länge.
 • Sy om, laga och lappa.
 • Fråga efter schysta alternativ i butiken.

 

En stor del av de kläder som säljs i affärerna är tillverkade i andra länder. Ofta är det långa transporter och de som arbetar med textilproduktionen har ofta dåliga arbetsförhållanden och låga löner. Textilfärgerna som används kan vara cancerframkallande och det tar lång tid för färgerna att brytas ned. Textilproduktion kan vara både vatten och kemikaliekrävande. Bomull ger tex en stor mycket miljöpåverkan under produktionen, därför viktigt att välja ekologisk bomull. 


Skrivet och fotat Kristina Petersson