Kan naturkonst i vårdmiljöer ge inre lugn?


 

Naturens läkande konst 

har länge upplevts hjälpa oss människor då vi har svårt, är sjuka eller är i obalans. Att se ut genom ett fönster med vyer av grönområden och träd verkar kunna påskynda läkning och höja välmåendet. En tavla med naturmotiv, eller gröna växter i inomhusmiljön kan ge positiva resultat på hälsan, även om forskningen inom detta område fortfarande är mycket begränsad och har svårt att visa tydliga resultat.

 

Naturfoto som konst. 

Konstlagret kan du få tag på fotokonst med naturmotiv, som tex denna dimmiga granskog med fridfull stämning och drömmande osynlig horisont. Om du tex jobbar i vården och har ett väntrum eller ett behandlingsrum, kan det vara trevligt att ha någonting på väggarna att vila ögonen på. Men som inte styr din uppmärksamhet eller tvingar den till något färdigt och förutbestämt avgränsat. En bild som lämnar något kvar åt ditt eget sinne att vara i och utforska. 

Naturkonst är vilsam och tillåter dig att vara i den stämning du är, där du är. Du kan lämna dina tankar i den drömmande bildens oändliga och djupa perspektiv. 

Denna skog du ser på bilden nedan, finns på Konstlagret. Utbudet av naturkonst av denna karaktär är inte så stort, men efterfrågan styr som bekant utbudet. 

 

Konstlagret

skog.png

Men är du händig med kamera kan du börja skapa egna naturfotomotiv. Utskrifter kan numera beställas online av flera företag. För mig en outforskad del av fotovärlden, men kanske något som är på ingående intresse. 

Än så länge är mina naturbilder inte på print. 

 

Skrivet av Kristina Petersson

Leg fysioterapeut

Foto finns på Konstlagret